Valori lăsate pe seama uitării

Zilele Județului Harghita

Data și ora:
Gazdă:

Both Ferenc tér, 550 sz., Lazarea, Romania, 537535

Despre


Kisné Portik Irén: Valori lăsate pe seama uitării
Tema prelegerii este protejarea valorilor etnografice care se pierd în mediul nostru, valori care se află în  fața ochilor noștrii și dispar chiar cu voia noastră. Modelele aflate pe arhitectura populară, par simple podoabe, dar ele sunt simboluri străvechi care au menirea de îndepărtarea răului, fermecarea fertilității. Aceste simboluri se înrudesc atât cu straturile cele mai veci ale culturii antice, cât și cu arta similară orientală. Ca de exemplu:  simbolurile de răsăritul-, zenitul-, apusul soarelui, precum și soarele  care dorme, pasărea sufletului, pasărea soarelui și așa mai departe se pot descoperi și în Orientul Îndepărtat.
Deoarece, aproape în toate domeniile culturii populare sunt pătrunse de aceeași coordonare intelectuală, simbolurile corespunzătoare pot fi văzute și pe modelele de țesături, broderii, ceramică, mobilier pictat, sculptură în os.

Programul face parte din cadrul programelor Zilele Județului Harghita aflate la a XVII-a ediție . Organizatorii își rezervă dreptul de a schimba programul! Evoluția situației epidemice poate afecta cursul programului. Participanții sunt rugați să respecte regulile epidemiologice la eveniment.
Organizatori:
Consiliul Județean Harghita
Centrul cultural și de artă Lăzarea
https://www.facebook.com/KulturalisKozpont/