Erdélyi tánckóstoló Csíkszentgyörgy


Data și ora:
Gazdă:
Csíkszentgyörgy 537040, Románia

Despre

Június 24-én, 19:00 órától fellép a Csíkszentgyörgyi Művelődési Házban a csíkszentgyörgyi Fiság Néptáncegyüttes, majd ezt követően a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes színpadra viszi Erdélyi tánckóstoló című előadását.


A műsor az erdélyi kis tájegységek táncrendjeit ezen belül néhány falunak, illetve néhány kiemelkedő táncosnak a táncait mutatja be.
Az előadás mozaikszerűen lett felépítve és a különálló darabjait az együttes tagjai az általuk választott tájegység táncával képezik egy egységes műsorrá, amelynek koreográfiái a következők:
Szabó László Belső - Mezőségről a magyarpalatkai táncokat és a mezőségi mulatságok hangulatát idézi meg.
Bara Szabolcs Kalotaszegről, Nádasmentéről (Cifra Kalotaszegről) állított össze egy három táncos egyéniséget bemutató műsorrészletet.
Mezőség önálló mikró zónájából Széki Táncmozaikokat Kósa Mária Gabriella összeállítása által mutatnak be.
Felső - Maros vidéki táncmondatokat fogalmaz meg Császár Szabolcs vajdaszentiványi koreográfiájában.
Maros - Küküllő vidékről, a Kutasföldről, Magyarszentbenedekről, három meghatározó és kiváló táncos egyéniség felidézését kísérli meg Gábor Dénes koreográfiája.
Kelemen Szilveszter a Székely - Mezőségről mezőkölpényi táncokból összeállt Generációk című alkotása az Együttes korosztálybeli sokszínűségét állítja középpontba.
A műsort szerkesztette: Szabó László, György Katalin
Koreográfusok: Szabó László –Szabó Júlia, Bara Szabolcs - Bara Tünde, Kelemen Szilveszter - Kósa Gabriella, Gábor Dénes – Márton Erzsébet, Császár Szabolcs – Târzioru Ingrid
Zenei szerkesztő: András Orsolya, Mihó Attila
Hangfelvételről közreműködik: Mihó Attila és barátai.
Az előadáson vetített archív felvételeket a budapesti MTA - Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet bocsátotta rendelkezésünkre.

Az előadás megvalósulását támogatta Csíkszentgyörgy Község Polgármesteri Hivatala, valamit a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. az András Alapítvány által.

Belépőjegy: 20,00 lej – teljes értékű jegy,
10,00 lej – kedvezményes jegy diákoknak és nyugdíjasoknak
Jegyek elővételben Tatár Ilona tanárnőnél kaphatóak.