Valori restaurate ale tezaurului sacral


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Piața Cetății, Miercurea Ciuc 530003, Romania

Despre

Salvarea tezaurului și a valorilor patrimoniului cultural este o sarcină nobilă și plină de responsabilitate.

Restaurarea impune iscusință, răbdare infinită, smerenie și respect față de opera de artă. Ea implică studii aprofundate, nu numai în cunoașterea stilurilor și a tehnicilor vechi, dar și în stăpânirea tehnice moderne puse în slujba întreținerii operelor de artă.

În acest spirit s-au efectuat operații de restaurare, constând în documentarea obiectelor de artă, examinarea lor macro- și microscopică, dezinfectare, consolidare, curăţare uscată şi umedă, completare cu material identic, grunduire și completare cromatică.

Vizitatorii și cititorii pot avea cu ajutorul documentației foto o viziune asupra secretelor de atelier și pot admira opere de artă de valoare, atât din punct de vedere artistic, cât și cultural-istoric: fragmente de codice, manuscrise din hârtie și pergament din secolele 13-17, cărţi vechi din secolele 15-19, documente de și hârtie din secolele 18-20, statui din lemn policrome, icoane, un prapur, acoperământ de potir și casule din secolele 17-20.

Cărțile, documentele, manuscrisele din hârtie și pergament au fost restaurate de Éva Benedek, iar statuile, picturile prapurului şi icoanele de Zsuzsanna Mara.
Conservarea textilelor este rezultatul muncii comune.

Photo Gallery

Alte sugestii

Expoziția portului popular secuiesc, Mugeni

Expoziție

Trecerea timpului în Ciuc

Expoziție

Tipografia şi atelierul de legătorie de la Şumuleu Ciuc

Expoziție

Istoria Cetăţii Mikó

Expoziție

Expoziție de broderii domneşti

Expoziție