Rezervația geologică Dealul Melcului Corund

Rezervație naturală


Address

Dealul melcului, Corund, Romania

Despre

Dealul Melcului este o rezervație geologică ce se întinde pe o suprafață de 8 ha. Este considerat cea mai mare ocurenţă de aragonit din România, având statut de protecție națională încă din 1980.

Studiul aragonitului din zonă datează din secolele XVIII - XIX. János Bányai (1938) susţine că aceste depuneri de carbonaţi s-au format prin procese de precipitare din soluţii sărate, carbogazoase, cu temperatura scăzută.

Ivirea de apă de la Dealul Melcului se prezintă sub forma unui izvor natural, activ, cu scurgere lineară. La baza depunerilor carbonatice iese la iveală apa, barbotând gaze cu miros de hidrocarburi. Apa ce se scurge în evantai îşi construieşte în continuu un con de aragonit de culoarea zerului de lapte.

Exploatarea aragonitului a început în anul 1911 de către Knop Vencel, profesorul de origine cehă invitat să țină cursuri la Școala industrială de sculptură și șlefuire a pietrelor din Zlatna. Profesorul se mută la Corund și fondează Uzina de șlefuire a Aragonitului. Apogeul exploatării şi prelucrării aragonitului din Corund se plasează între anii 1931-1939. În urma acestor activităţi de minerit, formele naturale diversificate ale depunerilor dispar pentru totdeauna.

Surse text și foto: https://www.korpa.ro/, http://www.greenharghita.ro/

Photo Gallery

Alte sugestii

Piatra Șoimilor

Rezervație naturală

Mlaștina Borșaroș, Sâncrăieni

Rezervație naturală

Tinovul Luci Sâncrăieni

Rezervație naturală

Scaunul Rotund

Rezervație naturală

Colina Budvár

Rezervație naturală