Nyerges-tető (Pasul Cașin), locul rezistenței secuilor

Program turistic


Despre

La Piatra Niergeș, trecătoarea de aproape 900 de metri prin pasul traversând creasta sudică a Munților Ciucului, se poate ajunge pe un drum forestier șerpuit printre brazi, conectând așezările Cozmeni și Cașin. Locația uneia din ultimele bătălii ale revoluției și războiului de independență din 1848-1849 a devenit un simbol proeminent al luptei de autoapărare al localnicilor. La începutul lunii august a anului 1849, sub comanda maiorului honved János Tuzson, care a luptat sub comanda generalului Sándor Gál, câteva sute de honvezi maghiari au dus aici o bătălie pe viață și pe moarte împotriva unui inamic în superioritate numerică, încercând să apere nu numai trecătoarea, ci și onoarea țării.
Un număr tot mai mare de persoane din patria mamă vin în pelerinaje, ceea ce se datorează și faptului că în 2015, pe lista atracțiilor de la Piatra Niergeș, a fost adăugată și Cafeneaua Istorică Nyergestető. Pentru cei interesați, traseul informativ creat în grădină evocă cele mai importante evenimente ale războiului de independență, iar pereții cafenelei sunt decorați cu relicvele adunate de József Szanka, un colecționar privat din Szeged. Există, de asemenea, o bibliotecă mai mică deschisă celor care doresc să își aprofundeze cunoștințele despre această secțiune a istoriei Ungariei. Exemplul dat de eroii care au căzut aici ne învață cum să ne impunem ca unguri în această lume confuză.
Cursuri de istorie neobișnuite și prezentări cu privire la interpretarea evenimentelor istorice importante pentru noi și locul memorial “Nyerges-tető”, precum și o prezentare asupra relicvelor expuse în cafeneaua noastră.

Locul programului: Județul Harghita
Destinație: Pasul Cașin
Prețul programului: 
  • pentru grupuri sub 10 pers. 60 ron/grup.
  • pentru grupuri peste 10 pers. 5 ron/pers.

Caracteristicile programului

  • Istoric

Limbă

  • Engleză
  • Maghiară
  • Română

Durata programului

  • 1 hour/ore/óra

Ghid de turism

  • Borbély András

Regiune

  • Miercurea Ciuc și împrejurimi

Alte sugestii

Traseul de meditație Écsy L. János

Drumeții / Program turistic

Traseul de meditație Janos Kajoni

Drumeții / Program turistic

Plimbare în Vlăhița și în apropierea orașului

Program turistic

Gasronomie, cultură și natură

Program turistic

Plimbare cu autocarul prin Baraolt și în Țara Bârsei

Program turistic