Istoria Cetăţii Mikó


Program

Închis
Vezi programul

Address

Piața Cetății, Miercurea Ciuc 530003, Romania

Despre

Castelul renascentist construit de Hídvégi Mikó Ferenc, prădată de hoardele turco-tătare în 1661 este reconstruit din ruine până în 1716 de către armata austriacă cu scop de cazarmă fortificată. Înainte de 1970 este folosită în scopuri militare, după care devine sediul Muzeului. O poveste de patru sute de ani se află aici, evenimentele petrecute şi-au lăsat amprenta, suprapunându-se în straturi. Cu ocazia cercetărilor ştiinţifice trecutul se dezvăluie treptat: arheologii cercetează straturile din pământ, analizând obiectele găsite. Cu ocazia cercetărilor de parament istoricii de artă fac o muncă asemănătoare pe ziduri, stratigrafic (tencuieli, vopsiri, goluri înzidite, uşi, ferestre, guri de tragere, scări).

Expoziţia ne prezintă istoria primelor două secole a clădirii, prin obiectele găsite, elementele arhitectonice păstrate la locul original (in situ), într-un mod uşor de înţeles pentru toată lumea, cu ajutorul unor scurt metraje de epocă.

Prima sală
Majoritatea zidurilor sunt originale, cu o boltire ulterioară, în nişa ferestrei dinspre curte s-au păstrat mai multe straturi de tencuială şi văriure de secol 17, pe primul dintre ele se văd fragmenele unei inscripţii. Vitrina de stratigrafi e prezintă într-un mod jucăuş întâlnirea săpătorului cu diferitele obiecte de sub pământ.

Sala fântânii
Odinioară această sală era împărţită în mai multe încăperi, mărturii fi ind urmele zidurilor şi boltirilor demolate, uşile transformate în ferestre. Latrina de secol 17, scara spre etaj, fântâna interioară cu modifi cările de secol 18 (canalul lateral) sunt elementele principale, iar obiectele găsite conturează viaţa de zi cu ci a fortifi caţiei de secol 17-18. Scurt metrajul de epocă ne prezintă o posibilă poveste a obiectelor găsite în puţul fântânii.

Sala bucătăriei
Bucătăria mare de secol 18 era probabil pentru a găti ofiţerilor. În urma săpăturilor s-a găsit amprenta sobei şi a cuptorului, respectiv baza pilaştrilor hornului deschis. Cu aceste elemente s-a făcut reconstrucţia, care, împreună cu cămara învecinată ne cheamă la un tur gastronomic în timp. Scurt metrajul turnat la faţa locului ne prezintă viaţa aglomerată de odinioară.

Bastionul
Ultima sală vă prezintă o istorie militară mai amplă. Prin armele de secol 15-19 vă prezentăm evoluţia armamentelor, iar replicile fidele sunt palpabile. Evoluţia, transformarea clădirii este prezentată cu ajutorul unei machete, a releveelor de epocă şi a animaţiei 3D.

Photo Gallery

Alte sugestii

Expoziția portului popular secuiesc, Mugeni

Expoziție

Valori restaurate ale tezaurului sacral

Expoziție

Trecerea timpului în Ciuc

Expoziție

Tipografia şi atelierul de legătorie de la Şumuleu Ciuc

Expoziție

Expoziție de broderii domneşti

Expoziție