Altarul „Hármashalom”

Obiectiv turistic


Despre

La începutul anilor 90, numărul pelerinilor a crescut semnificativ în Șumuleu Ciuc. Biserica și zona înconjurătoare nu puteau găzdui on număr atât de mare de oameni. Conform tradiției, serbările de Rusalii cuprindeau o procesiune pe dealul Kissomlyó, motiv pentru care noul altar a fost așezat în șaua dintre Nagysomlyó și Kissomlyó.

Altarul „Hármashalom” (deal triplu) a fost proiectat de Imre Makovecz în 1996 la cererea preotului franciscan Albert Bartók. Potrivit lui Makovecz, preotul a descris clar și precis concepția: un deal triplu cu o cruce dublă care formează altarul. Arhitectul Makovecz a fost asistat de Ernő Bogos, arhitect în Miercurea Ciuc, care a jucat un rol semnificativ în lucrările de planificare și construcție.
Simbolul „Hármashalom”, este un element heraldic care a apărut în stema Ungariei în secolul al XIII-lea, inițial simboliza cele trei dealuri ale Golgotei, mai târziu a devenit simbolul celor mai înalți trei munți ai regatului Ungariei, Mátra, Tátra și Fátra.

Altarul a fost inaugurat pe 24 noiembrie 1996, la Sărbătoarea lui Hristos Regele. Astăzi găzduiește aniversarea anuală a Rusaliilor, Ziua celor o Mie de Fete Secuience și multe alte evenimente.

La 1 iunie 2019, Papa Francisc I a celebrat Sfânta Liturghie la Altarul ”Hármashalom” și a dăruit Trandafirul de Aur Fecioarei Maria.

Localitate

  • Miercurea Ciuc

Alte sugestii

Biserica Ciuntită

Obiectiv turistic

Manufactura de Bere Csíki

Obiectiv turistic

Parcul Memorial Odorheiu Secuiesc

Obiectiv turistic

Trandafirul de aur al Sanctuarului Marian

Obiectiv turistic

Altarul „Hármashalom”

Obiectiv turistic