Sándor Tomcsa: Operația


Data și ora:
Gazdă:

Strada Tamási Áron 15, Odorheiu Secuiesc 535600

Despre

În lumea mic-burgheză a dramei lui Tomcsa Sándor, care este caracterizată de înstrăinare existențială și solitudine, Dr. Ember László vrea să fie fericit. Personajele însă transcend categorizarea socială și, lăsându-și statuturile în urmă, își creează propriile lumi interioare. Personajul principal, dr. Ember László, nu își trăiește solitudinea, ci o transcrie într-o familie imaginară, care, pentru el, înseamnă fericirea. Relația între Ember și realitatea sa, adică acea lume dublă pe care o creează conștient, se descifrează treptat, după fiecare întâmplare. Ember nu se înșală pe el înșine cu „o minciune milostivă”, ci alege fericirea în mod conștient, printr-un adevăr construit de el.

Cele două realități paralele care se formează pe parcursul evenimentelor derulate – cea exterioară, a cărei personaje sunt vecinii și cea interioară, care se hrănește din adevărurile subiective, din care face parte FAMILIA – par să se suprapune atunci când Flambó, vecinul care se refugiază în anchete false, decide să efectueze o operație pe prietenul său. Ca în cazul tuturor intervențiilor, rezultatul este nesigur și în prezentul caz: în ce măsură poate realitatea să devină prelungirea iluziilor?

Mulțumită lui Flambó, în viața lui dr. Ember László apare femeia, soția care depășește limita dintre imaginație și realitate, pentru ca ei să lupte împreună împotriva golului sufletesc și vulnerabilității cu iubirea lor inexistentă. La punctul de întâlnire a celor două realități drama încetează să se asemene unei caricaturi grotești, și devine vie prin lupta sufletească a omului, prin valorile omenești și prin asumarea acestora.

Fotografii