Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein

Prezentare  |  Expoziție

Data și ora:
Gazdă:

Strada Stadion 1, Miercurea Ciuc 530223, Romania

Despre

Haáz Ferenc Rezső etnográfusnak, képzőművésznek, múzemalapítónak a székelyföldi népviseletről készített rajzait és akvarelljeit bemutató kiállítást láthat a csíkszeredai közönség októberben.
A XI. Székelyföld Napok programsorozatának részeként 2020. október 14-én, 17 órakor nyitják meg a Kájoni János Megyei Könyvtárban az értékes néprajzi témájú kiállítást, amelynek anyagát a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont hozta létre.
A rendezvény támogatója Hargita Megye Tanácsa.
P. Buzogány Árpád művelődésszervező nyitja meg a kiállítást,
A megnyitó keretében Kisné Portik Irén néprajzkutató a székely népviseletről tart előadást.
Haáz Rezső, a nevét viselő székelyudvarhelyi múzeum alapítója, 1932-ben készítette a viseleteket ábrázoló sorozatot, amelyet több alkalommal is bemutatott Székelyudvarhelyen, ezek később nyomtatott képeslapokra is kerültek, és úgy árusították őket. A rajzok hiteles forrásaként szolgálhatnak az udvarhelyszéki, csíki, gyimesi viselet darabjainak, a román, szász, és gyimesi csángó viseletet ábrázoló képek az együtt élő erdélyi népek sokszínűségébe is betekintést nyújtanak.
A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont 2016-ban az akvarellekből képeslapsorozatot adott ki, ezeket kinagyítva, mintegy 100×70 centiméteres pannók készültek, amelyeket a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum udvarán szabadtéri kiállításon láthatott először a közönség idén augusztusban. A kiállításon bemutatott rajzok a Haáz Ferenc Rezső örökösei, a Haáz Rezső Múzeum, valamint a képeket feldolgozó és nyomtatásra előkészítő Balázs Ödön tulajdonát képezik.
A csíkszeredai megyei könyvtárban nyíló kiállításon a homoródalmási, felsőrákosi, peteki, székelymuzsnai, kecseti, gyulakutai-siklódi, kisfaludi, lövétei, lövéri román, bátosi szász, gyergyóvidéki, csíkvidéki, gyimesfelsőloki női és férfiviselet lesz megtekinthető. A képekhez leírást is mellékeltek a kiállítás készítői.
A szervezők remélik, hogy a tárlattal sikerül a megyeszékhelyen is minél több embernek megmutatni a hagyományos népi kultúra csodálatos kincsét, a sokszínű népviseletet, amely identitáshordozó, a nemzedékről nemzedékre való fennmaradást is jelenti.
Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a járványügyi szabályok értelmében a rendezvényen minden részvevőnek maszkot kell viselnie, illetve a távolságtartási szabály betartása is kötelező.
A kiállítás ingyenesen megtekinthető a Kájoni János Megyei Könyvtár nyitvatartási ideje alatt.