Sándor Tomcsa: Operația


Data și ora:
Gazdă:

Strada Tamási Áron 15, Odorheiu Secuiesc 535600

Despre

În lumea mic-burgheză a dramei lui Tomcsa Sándor, care este caracterizată de înstrăinare existențială și solitudine, Dr. Ember László vrea să fie fericit. Personajele însă transcend categorizarea socială și, lăsându-și statuturile în urmă, își creează propriile lumi interioare.

Personajul principal, dr. Ember László, nu își trăiește solitudinea, ci o transcrie într-o familie imaginară, care, pentru el, înseamnă fericirea. Relația între Ember și realitatea sa, adică acea lume dublă pe care o creează conștient, se descifrează treptat, după fiecare întâmplare. Ember nu se înșală pe el înșine cu „o minciune milostivă”, ci alege fericirea în mod conștient, printr-un adevăr construit de el.

Cele două realități paralele care se formează pe parcursul evenimentelor derulate – cea exterioară, a cărei personaje sunt vecinii și cea interioară, care se hrănește din adevărurile subiective, din care face parte FAMILIA – par să se suprapune atunci când Flambó, vecinul care se refugiază în anchete false, decide să efectueze o operație pe prietenul său. Ca în cazul tuturor intervențiilor, rezultatul este nesigur și în prezentul caz: în ce măsură poate realitatea să devină prelungirea iluziilor?

Mulțumită lui Flambó, în viața lui dr. Ember László apare femeia, soția care depășește limita dintre imaginație și realitate, pentru ca ei să lupte împreună împotriva golului sufletesc și vulnerabilității cu iubirea lor inexistentă. La punctul de întâlnire a celor două realități drama încetează să se asemene unei caricaturi grotești, și devine vie prin lupta sufletească a omului, prin valorile omenești și prin asumarea acestora.

Fotografii

Alte sugestii

29 Oct
Rivalii
Teatru
Începe la 19:00  |  Casa de Cultură Toplita, Bulevardul Nicolae Bălcescu nr.14, Toplița 535700, România
20 Oct
Valorile Depresiunii Giurgeului
Expoziție
Începe la 17:00  |  Sport Bar Bistro Urmánczy Toplița 535700, Romania
20 Oct
Concert de fanfară
Concert
Începe la 18:00  |  Sport Bar Bistro Urmánczy Fürdő, Toplița 535700, Romania
20 Oct
Concert de jazz Boemia Ragtime
Concert
Începe la 19:00  |  Remetea 537250, Romania
Vezi mai multe evenimente