Március 15. – ünnepi műsor Csíkszeredában

Divertisment

Data și ora:
Gazdă:

Strada Libertății 1, Miercurea Ciuc 530003, Romania

Despre

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és a Gyimesvölgye Férfikórus ünnepi műsorral készül a magyar forradalom és szabadságharc emlékére, a Csíkszereda Polgármesteri Hivatala szervezésében létrejövő gálaműsoron.

A Gyimesvölgye Férfikórust 2017 februárjában hozta létre Antal Tibor, a Gyimesek három településén élő énekelni, zenélni szerető férfiakból. Énekükkel a hazaszeretetre, a nemzeti összetartozás fontosságára szeretnék ráirányítani a figyelmet. A gálaműsoron negyvennyolcas katonadalok, énekek hangzanak el.
Előadásukban közreműködik az Ördögszekér zenekar.
Műsorukat Antal Tibor kórusvezető szerkesztette.
A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadásában elsősorban értelemszerűen a tánc kapja a főszerepet, táncos és népzenei anyanyelvünk virtusával is kilehet fejezni azt a nemzeti érzést, amelyet a magyar forradalom és szabadságharc magában hordozott és amelyet, magában hordoz a jelen magyar embere is, amennyiben fontos számára a nemzet, az együvé tartozás. A magyar forradalom és szabadságharc eszmeiségének megjelenítése új lehetőséget adott az együttes táncosainak, hiszen olyan táncanyagok kerültek bele, amelyekkel mostanig az együttes még nem foglalkozott, létezéséről tudott, de nem került rá alkalma, hogy színpadra helyezze.
A Hargita Együttes műsorának meghatározó része a Himnusz, valamint a Szózat többszólamú, énekelt előadása. E két mű néhány részlete a későbbiekben is visszatér a sokszínű erdélyi magyar néptánckincs dallamainak forgatagában. A kalotaszegi, mezőségi, gyimesi és bukovinai páros- és férfitáncok mellett a forgós-forgatós típusú táncok is képviseltetik magukat a Felső-Maros mentéről. E hagyományos tánctételeket néptáncmotívumokra épülő mozgásvilág köti össze, melyek kíséretéül felcsendülnek olyan 18-19. századi zenei emlékek, melyek megidézik a reformkor előtti és a reformkori zenei világot. E táncelőadás dallamai részleteiben felelevenítik Kodály Zoltán Galántai táncok, valamint a Háry János című művét is.
A műsort Szabó László tánckarvezető szerkesztette, koreografálta.
Alkotótársak: Császár Szabolcs, Didici Norbert, Kelemen Szilveszter, valamint a Hargita Együttes tánckara.
Zenei szerkesztők: András Orsolya és Mihó Attila.
Az énekeket betanította: Ványolós András énektanár, kórusvezető.
Hangfelvételről közreműködik: Mihó Attila és barátai.

Az előadásra a belépés ingyenes, a helyfoglalás előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni hétköznap 8.00 – 16.00 óra között a 0266–371362-es telefonszámon, vagy hargitaneptanc@gmail.com e-mail címen lehet.