Főcze János: A MADOSZ - Könyvbemutató

Lansare de carte

Data și ora:
Gazdă:

Bulevardul Timișoarei 4, Miercurea Ciuc 530102, Romania

Despre

Meghívottunk Főcze János történész, PhD, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársa, akinek doktori értekezése kötetben is napvilágot látott A MADOSZ. Baloldali magyar történet a Román Királyságban (1934-1944) címmel.
A szerzővel egykori Márton Áron Főgimnáziumbeli tanára, Orbán Zsolt történelemtanár beszélget.
Házigazda: Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője.
"Gyimesközéplokon születtem 1991-ben. A gyimesközéploki Majláth Gusztáv Károly Általános Iskolában, majd a Márton Áron Gimnáziumban tanultam (az utóbbiban történelem és társadalomtudományok osztályban). Ezt követően a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetemen végeztem el a történelem alapképzést, majd a jelenkortörténet és nemzetközi kapcsolatok mesterképzést. 2013-2015 között a Transindex közéleti szerkesztője voltam, az első és egyben díjazott cikkem egy riport volt a gyimesi ingázókról. 2015-ben kezdtem el Egerben a doktori képzést Romsics Ignác professzor témavezetőm irányításával, és 2019-ben védtem meg summa cum laude minősítéssel a Magyar Dolgozók Országos Szövetsége történetéről írt disszertációmat. A bemutatni szándékozott kötet a disszertációm átdolgozott változata. 2018 óta a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára 1945 utáni Politikai Kormányszervek és Pártiratok Főosztályán dolgozok. Kutatási területem a két világháború közötti romániai magyarság története, különös tekintettel a harmincas évek második felének népfrontos szerveződéseire, illetve a korszak kommunista mozgalmára.
A MADOSZ történetével azért kezdtem foglalkozni, mert felkeltette az érdeklődésemet a Hargita Megyei Törvényszék épületén található emléktábla, amelyik a szűkebb pátriám, a Gyimesek lázadóinak az 1934-es perének állít emléket. Az ezzel kapcsolatos kérdések vezettek el a MADOSZ történetéhez, illetve a harmincas évek baloldali mozgalmaihoz." írja magáról Főcze János.
Izgalmas beszélgetésre és találkozásra várunk minden érdeklődőt a Hargita Megyei Kulturális Központba.