Expoziție itinerantă outdoor Joannes Kájoni 390 la Odorheiu Secuiesc


Data și ora:
Gazdă:
Tamási Áron 2, Odorheiu Secuiesc 535600, Romania

Despre

Vernisajul expoziției: 5 octombrie, luni, ora 17:00

Expoziția itinerantă care prezintă activitatea polihistorului franciscan Joannes Kájoni ajunge la următoarea sa stație în curtea mănăstirii franciscane din Odorheiu Secuiesc (str. Tamási Áron nr. 2). Aici ea va putea fi vizitată în perioada 5-14 octombrie. În data de 5 octombrie va avea loc vernisajul expoziției cu colaborarea Ansamblului Concerto Spiralis.
Expoziția face parte din programul Zilelor Ținutului Secuiesc și va putea fi vizitată până în data de 14 octombrie, în intervalul programului bisericii (zilnic, între orele 9-19).
Organizatori: Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc, Biserica și Mănăstirea Franciscană din Odorheiu Secuiesc, Centrul Cultural Județean Harghita, Consiliul Județean Harghita

Mai multe despre expoziție:
Expoziția, creată în onoarea anului comemorativ Joannes Kájoni 390, a fost inițiată de Centrul Cultural Județean Harghita și se bazează pe cooperarea cu o serie de instituții culturale și parteneri relevanți. Drept urmare, în anii 2019 și 2020 vor avea loc numeroase evenimente ce au ca scop prezentarea personalității și operei lui Joannes Kájoni (1629/1930-1687).
Călugărul franciscan Joannes Kájoni a fost o personalitate complexă: compozitor și colecționar, fondator de presă și constructor de orgi, numele lui fiind asociat cu Codex Kájoni, unul dintre cele mai valoroase documente din istoria muzicii transilvănene. Expoziția itinerantă în aer liber oferă o privire asupra vieții și epocii lui Kájoni, precum și a locurilor în care a trăit și a lucrat: biserica și mănăstirea franciscană din Șumuleu-Ciuc și mănăstirile franciscane din Lăzarea (județul Harghita) și Călugăreni (județul Mureș).
Panourile expoziției prezintă fotografii artistice ale colecțiilor, amprentelor și manuscriselor prezentate pentru prima dată publicului, precum și explicații științifice ale operei lui Kájoni, cuprinzând Codex Kájoni, Organo Missale, inscripția de pe vechiul organ al bisericii din Șumuleu-Ciuc, Sacri Concentus, Herbarium, Cantionale Catholicum, Cartea Neagră și Hymnarium.
Pregătirile pentru expoziție s-au desfășurat sub îndrumarea profesională a muzeologului și anticarului Erzsébet Muckenhaupt, un renumit cercetător, explorator și salvator al tipăriturilor antice din Transilvania, în special a celor tipărite în presa și biblioteca franciscană din Șumuleu-Ciuc. Editarea fotografiilor și a panourilor s-a realizat conform viziunii artistice a fotografului Gyula Ádám.
O caracteristică interactivă a expoziției face posibilă accesarea pieselor muzicale menționate pe smartphone-uri prin utilizarea unui cod QR; în acest fel vizitatorii vor putea asculta melodiile Codex Kájoni, Cantionale Catholicum și Organo Missale în timp ce vizionează panourile. Expoziția constă în 30 de panouri cu informații afișate în limbile maghiară, română și engleză. Expoziția este realizată cu sprijinul Fondului Bethlen Gábor înființat de Guvernul Republicii Ungare.