Expoziție itinerantă în aer liber: Joannes Kájoni 390

Zilele Județului Harghita

Data și ora:
Gazdă:
Lunca de Jos 537145, Romania

Despre

Expoziție itinerantă în aer liber: Joannes Kájoni 390
Vernisajul expoziției: miercuri, 19 mai, ora 17.00
 Lunca de Jos, în fața casei de cultură
 
Expoziția itinerantă, care prezintă activitatea polihistorului franciscan Joannes Kájoni, urmează să fie prezentată în data de miercuri, 19 mai 2021, de la ora 17, în fața casei de cultură din Lunca de Jos. La vernisaj, va cânta Corul de bărbați din Valea Ghimeșului (Gyimesvölgye Férfikórus). Expoziția face parte din seria de evenimente organizate în cadrul Zilelor Județului Harghita și poate fi vizitată până în data de 6 iunie. 
 
Mai multe despre expoziție:
Expoziția, create cu ocazia anului comemorativ Joannes Kájoni 390, a fost inițiată de Centrul Cultural Județean Harghita și se bazează pe cooperarea cu o serie de instituții culturale și parteneri relevanți. Drept urmare, în anii 2019 și 2020, au avut loc numeroase evenimente care au avut ca scop prezentarea personalității și operei lui Joannes Kájoni (1629/30-1687).
Călugărul franciscan Joannes Kájoni a fost o personalitate complexă: compozitor și colecționar, fondator de presă și constructor de orgi, numele lui fiind asociat cu Codex Kájoni, unul dintre cele mai valoroase documente din istoria muzicii transilvănene. Expoziția itinerantă în aer liber oferă o privire asupra vieții și epocii lui Kájoni, precum și a locurilor în care a trăit și a lucrat: biserica și mănăstirea franciscană din Șumuleu-Ciuc și mănăstirile franciscane din Lăzarea (județul Harghita) și Călugăreni (județul Mureș).
Panourile expoziției prezintă fotografii artistice ale colecțiilor, amprentelor și manuscriselor, prezentate pentru prima dată publicului, precum și explicații științifice pe marginea operei lui Kájoni, cuprinzând Codex Kájoni, Organo Missale, inscripția de pe vechea orgă a bisericii din Șumuleu-Ciuc, Sacri Concentus, Herbarium, Cantionale Catholicum, Cartea Neagră și Hymnarium.
Pregătirile pentru expoziție s-au desfășurat sub îndrumarea profesională a muzeologului și anticarului Erzsébet Muckenhaupt, renumit cercetător, explorator și salvator al tipăriturilor antice din Transilvania, în special, al celor tipărite în presa și biblioteca franciscană din Șumuleu-Ciuc. Editarea fotografiilor și a panourilor s-a realizat conform viziunii artistice a fotografului Gyula Ádám.
O caracteristică interactivă a expoziției face posibilă accesarea pieselor muzicale menționate pe smartphone-uri, prin utilizarea unui cod QR; în acest fel, vizitatorii vor putea asculta melodii din Codex Kájoni, Cantionale Catholicum și Organo Missale, în timp ce vizionează panourile. Expoziția constă în 30 de panouri cu informații afișate în limbile maghiară, română și engleză. Expoziție realizată cu sprijinul Fondului Bethlen Gábor, înființat de Guvernul Republicii Ungare.
 
Organizatorii își rezervă dreptul de a efectua modificări în program! Schimbarea situației pandemice poate afecta derularea programelor. Participanții sunt rugați să respecte regulile sanitare în vigoare legate de pandemie.
 
Organizatori: Centrul Cultural Județean Harghita, Consiliul Județean Harghita, Primăria Lunca de Jos 
 Detalii: https://www.facebook.com/megyenapok