Drumul spre Maria Expoziție de artă fotografică în aer liber

Eveniment stradal

Data și ora:
Gazdă:

Bulevardul Timișoarei 4, Miercurea Ciuc 530102, Romania

Despre

Drumul spre Maria
Expoziție de artă fotografică în aer liber
Parcul mic lângă Teatrului Municipal Miercurea Ciuc
Vernisaj: 31 mai, ora 16.

Fotografiile realizate în anul 2017 ne povestesc despre pelerinii care au bătut călare drumul de la Zetea la Șumuleu.
Se împlinesc zece ani de la primul pelerinaj pe cai la Șumuleu organizat de enoriașii din Zetea cu ocazia rusaliilor. Seria de fotografii ne înfățișează pelerinajul ecvestru, peripețiile, frumusețile și provocările cu care s-au confruntat peregrinii prin prezentarea conducătorului grupului și al fiului acestuia.
Pelerinajul este prezentat prin instantanee din drumul parcurs până la Șumuleu de către un tată – Gergely Attila – și fiul lui, traseul simbolic s-a dovedit a fi și drumul parcurs din copilărie în tinerețe.
Șirul de fotografii oferă mesaje vizuale prin care privitorul se familiarizează cu modul de gândire al secuilor, totodată este inițiat și în relațiile din sânul familiei. Cât timp bărbații bat drumul greu, care-i pune la mari încercări, femeile se pregătesc de primirea lor.
Dis de dimineață se fac pregătiri acasă. Se simte în aer responsabilitatea, provocarea și neliniștea premergătoare pelerinajului. Fiecare știe ce are de făcut…
La Zetea pelerinajul la Șumuleu are un scenariu consacrat: dis de dimineață se întâlnesc la Laz pelerinii călare și cei care bat drumul pe jos. După rugăciunea rostită în comun drumurile lor se despart: călăreții pornesc pe Drumul Mariei, la Satu Mare se odihnesc un pic, apoi iau calea spre Băile Homorod și Căpâlnița. Iau masa de prânz la Kalibáskő, de unde se îndreaptă spre Miercurea Ciuc, respectiv la locul unde vor petrece noaptea, la Șoimeni. Drumul este lung, trece prin păduri și pajiști, punând la încercare caii și călăreții, fiind brăzdat de suișuri și coborâșuri abrupte. Noaptea dinaintea pelerinajului trebuie petrecută într-un loc, în care își pot înălța corturile și se pot îngriji de cai.
A doua zi dimineața de aici pornesc pe platoul din Șumului, locul oficierii sfintei liturghii. Iertarea păcatelor are la bază trei lucruri esențiale: meditația în timpul drumului, rugăciunea, și spovedania urmată de împărtășanie.
În duminica Rusaliilor se pregătesc de drumul spre casă. Acest drum diferă mult de drumul bătut până la locul de pelerinaj. Pelerinii sunt obosiți, totuși se avântă la drum cu entuziasm, mânați de certitudinea că sunt așteptați acasă. Au bătut deja jumătate din drum, sunt ajutați de binecuvântarea primită.
Spre casă pargurg tot Drumul Mariei. Se odihnesc la cele trei cruci înălțate la răscrucea spre Băile Harghita, apoi la Kalibáskő, și după un scurt popas la Căpâlnița se îndreaptă spre Laz, locul de unde au pornit. Aici se întâlnesc cu pelerinii care au bătut drumul pe jos, și intră împreună în sat, unde sunt întâmpinați cu o poartă din crengi de brad: întâi trec călăreții, apoi pelerinii pedeștrii sub poarta simbolică. Preotul binecuvântează pelerinii șu împreună se duc la biserică.