Concerto Spiralis – Sonate trio de Bach

Muzică clasică

Data și ora:
Gazdă:

Csikszereda, Romania, 530100

Despre

Sonate trio de Bach
în interpretarea ansamblului Concerto Spiralis cu ocazia
Zilei Europene a Muzicii Vechi
Duminică, 21 martie2021, ora 18
Vă invităm să sărbătoriți cu noi Ziua Europeană a Muzicii Vechi cuconcertul ansamblului de muzică veche Concerto Spiralis.
Duminică, 21 martie 2021, de la ora 18, în Cinematograful MiercureaCiuc, tinerii muzicieni vor interpreta o selecție de sonate trio de Johann Sebastian Bach.
Bilete se pot achiziționa cu jumătate de oră înante de concert, la intrare, la prețul de 15 lei.
Vă așteptăm cu drag!
Sonatetrioșifugi de Johann Sebastian Bach
Fuga este cea mai importantă formă de contrapunctimitativ. Dezvoltată pe parcursul secolelor din muzica polifonică, și-a atins apogeul în secolul a XVIII-lea, în special în opera lui Johann Sebastian Bach. Bach a compus în ultimul de ceniu al vieții sale un ciclu de variațiuni intitulată „Arta fugii”, prin care a fundamentat științific această formă.
Sonata trioa fost o formă de compoziție populară în istoria muzicii, cu precădere în secolele XVII-XVIII. Este alcătuită din două partide (voci) impletite și dintr-o voce cu un caracter mai sever, basso continuo. Această formă muzicală a fost folosită cu predilecție și de Bach. În sonatele trio cu structură densă a inclus sentimente deosebit de profunde. Aceste lucrări pot fi audiate destul de rar, și se preferă interpretarea la orgă, deși structura și forma pieselor este adecvată pentru muzica camerală.

Program:
Johan Sebastian Bach:
Contrapuctus I (Arta fugii)
Sonata trio în re minor BWV 527
Adagio și Vivace BWV 528
Sonata trio în Do Major BWV 529
Contrapuctus IX

Ansamblulde muzică veche Concerto Spiralis și-a început activitatea în anul 2012, din inițiativa violonistului Koppány Hunyadi, întors în Miercurea Ciuc după studiile finalizate în Italia. Componența ansamblului variază între 3-7 interpreți, în funție de programul concertelor. Scopul ansamblului este popularizarea și transmiterea către un public cât mai larg a muzicii vechi de calitate, prin prezentarea într-un mod autentic a muzicii secolelor trecute, dar rămase în viață și actuală și în zilele noastre.

Membrii ansamblului în cadrul acestui concert vor fi:
Koppány Hunyadi, Dávid Csibi – vioară barocă
Előd Gábor – violă barocă
Zsombor Lázár – violoncel baroc
Paul Cristian – clavecin
REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne) Rețeaua Europeană de Muzică Veche a declarat în anul 2013 ziua de 21 martie, ziua de naștere a compozitorului Johann Sebastian Bach și prima zi de primăvară din punct de vedere astronomic drept Ziua Europeană a Muzicii Vechi.
Inițiatorii acestui eveniment invită publicul la concerte, conferințe și evenimente muzicale organizate în toată Europa, în cadrul cărora se atrage atenția asupra diversității patrimoniului cultural European.

Organizatori: Centrul Cultural Județean Harghita, Consiliul Județean Harghita