Becze Zoltán: Keresztes Lajos – Adevăratul Hercule (Keresztes Lajos - campion olimpic)

Zilele Județului Harghita  |  Film

Data și ora:
Gazdă:
https://www.facebook.com/kkozpont/

Despre

Keresztes Lajos s-a născut la Ocna de Jos, în data de 30 aprilie 1900 (acum 120 de ani). A fost al 15-lea campion olimpic la sportul maghiar. 
În anul 2015, Institutul Național de Cercetare a Strategiei și Academia Olimpică Maghiară au pus o placă memorială la casa natală. 
Sala de sport a Școlii Generale Aprily Lajos din Praid este numită după Keresztes Lajos. Keresztes Lajos a devenit campion olimpic în 1928, iar în 1924 a fost pe locul doi în jocurile de cinci inele din Paris, iar în 1925 a câștigat Campionatul European. Producătorii Metro Goldwin Mayer i-au cerut să joace rolul principal în filmul „Tarzan – omul maimuță”. Nu a acceptat, păcat, ar fi fost cel mai cunoscut secui din toate timpurile. 
Narațiune în limba maghiară, subtitrare în limba română.

Despre regizor: 
Becze Zoltán, regizor, director de imagine. S-a născut pe 22 ianuarie 1962, în Miercurea Ciuc, într-o familie intelectuală. În 1980 a absolvit examenul de bacalaureat în Colegiul Național din Miercurea Ciuc cu o specializare în matematică-fizică. 
Studii: 1986 – diploma de inginer (Brașov); 1991 – diploma de pedagogie (Brașov); 1995 – diploma de economie de comerțul exterior (Gödöllő, Ungaria); 2000 – diploma de comunicație și media (Debrecen, Ungaria). 
A lucrat ca cadru didactic în trei universități și două licee. A scris 4 cărți, a realizat 12 filme documentare și a obținut 23 de premii în cadrul a patru festivaluri internaționale de film. A lucrat ca reporter la televiziunea „Duna TV” și „MTVA” timp de 25 ani de zile. A obținut două premii din partea Uniunii Jurnaliștilor Maghiari din România și un premiu special din partea Academiei Maghiare a Jocurilor Olimpice.

Online: Facebook